Znamenitosti Maribora

Ena najbolj znanih znamenitosti v Mariboru je najstarejša vinska trta na svetu, stara okrog 440 let, ki raste na stavbi v kateri se nahaja tudi muzej. Gre za eno najstarejših avtohtonih sort vinske trte v Sloveniji. Imenuje se Modra kavčina ali Žametna črnina.

Mariborski grad stoji na severovzhodnem robu starega mestnega jedra Maribora in velja za najpomembnejši arhitekturni spomenik v mestu. Sam Mariborski grad obdajajo Grajski trg, trg svobode in trg generala Maistra, v njem pa lahko obiščete Pokrajinski muzej Maribor.

Vinagova vinska klet se razprostira v središču mesta in velja za največjo in najstarejšo klasično vinsko klet v srednji Evropi. Vinag nadaljuje svojo zgodbo iz preteklosti o vinarstvu, kletarjenju in trgovanju.

Dogodki v Mariboru

Festival Lent je multikulturni in multi žanrski poletni festival, ki se vsako leto odvija v Mariboru. Praviloma se prične v drugi polovici junija in konča v prvi polovici julija.

Martinovanje v Mariboru je osrednji dogodek z veliko Martinovo zabavo, tradicionalnim krstom mošta ter stojnicami z mladim vinom in domačo kulinariko. Odvija se vsako leto 11.11. na trgu Leona Štuklja. Mariborčanom in turistom je na voljo obširna vinsko-kulinarična ponudba z glasbenim programom. Na Koroški cesti se dogajanje začne že en dan prej (10.11.) in se nadaljuje na Martinovo.

Čarobni december v Mariboru
V mesecu decembru so v Mariboru na sporedu raznolike praznične vsebine in dogodki, ki jih prirejajo na mestih ulicah in trgih Štajerske prestolnice. V prvih dneh decembra mesto zažari v praznični rasvetljavi, zaživijo pa tudi osrednja praznična prizorišča Čarobnega Maribora. Na Glavnem trgu se prične božična tržnica z darilnim programom, gostinska in kulinarična ponudba pa vabita na trg Leona Štuklja, kjer se v drugi polovici decembra odvijajo koncerti priljubljenih glasbenikov. Svoja vrata odpre tudi Festival Vilinsko mesto.
Obiskovalci mestnega jedra lahko praznične utrinke lovijo na postojankah Čarobne galerije, medtem ko se najmlajši še posebaj razveselijo srečanja z dedkom Mrazom. V novo leto vstopite na največjem slovenskem trgu v Sloveniji, na trgu Leona Štuklja.

Priljubljeni vinarji v okolici Maribora

Maribor z okolico ponuja vinska doživetja po eni najlepših vinskih cest v Sloveniji. Tako lahko lokalno kulinariko okusite v družbi najboljših štajerskih vinskih sort. Pri vinarjih se lahko naročite tudi za pokušino njihovih odličnih vin. Ujemite magični trenutek znamenitega srca
med vinogradi, ki sodi med najlepše razglede v Sloveniji.

V hiši stare trte se lahko naročite na degustacijo vin.

Aktivnosti v Mariboru in okolici

Lent je priljubljena točka za sprehajanje ob reki Dravi.

Mariborski park je priljubljena točka tako za oddih kot tudi rekreacijo. V parku raste okoli 100 domačih in tujih vrst listavcev. Danes celoten park obsega območje 54 hektarjev, nahaja pa se severno od samega mestnega jedra.

Glavni trg v Mariboru je bil nedavno prenovljen in je sedaj zaprt za promet.

Kalvarija je manjši hrib nad Mariborom, visok 375 m, na vrhu pa se nahaja cerkev svete Barbare. Na Kalvarijo se lahko odpravite po sprehajalni poti, tisti bolj vztrajni pa tudi po stopnicah.

Tridesetminutni sprehod na priljubljeno 386 metrov visoko točko iz mestnega parka, ki se imenuje Piramida, vas bo nagradil s prečudovitim razgledom na mesto Maribor, Pohorje, in Dravsko dolino. Ob lepem sončnem vremenu se iz Piramide vidi celo gora Peca.

Pohorje je priljubljena naravna destinacija za sprehajalce in kolesarje. Po snežnem stadionu, znanem predvsem po Zlati lisici, se lahko v spomladanskem, poletnem in zgodnjem jesenskem času spustite s PohorJeti. Za tiste, ki imajo radi adrenalin, pa je downhill proga
prava izbira. S kabinsko gondolo se lahko povzpnete do samega začetka downhill proge. V zimskem času je za smučanje, bordanje in tek na smučeh najbolj priljubljeno smučišče na Arehu, kjer je največ naravnega snega, saj je Areh tudi najvišja točka Mariborskega Pohorja.

Lovrenška jezera spadajo med visoko barje v Sloveniji in so eno najpomembnejših barij v južni Evropi. Ležijo na okrog 1500 m nadmorske višine.

Črno Jezero je kristalno čisto in leži na nadmorski višini 1197 m. Jezero je umetnega nastanka in je nastalo z zajezitvijo vode.

V okolici Maribora se nahaja Wakepark Dooplek, vodni naravni park z napihljivim toboganom višine kar 5 m, trampolinom premera 7 m in wakeboard progo. Primerno je tako za smučanje in deskanje na vodi, kot tudi za kopanje.